Over ons

Ijsmakers sinds 1928

Hoe ambachtelijk, lekker en gezond ons ambachtelijk ijs precies is

Waarom het ambachtelijk ijs van Crèmerie François zo lekker is?

Simpel! Wij kiezen resoluut voor 100% natuurlijke ingrediënten. Die zitten boordevol smaak en ze zijn bovendien gezond. Additieven, surrogaten en smaakversterkers hebben we gewoonweg niet nodig. Ons ambachtelijk ijs wordt bovendien met veel liefde, veel geduld en strikt volgens het oorspronkelijke recept van meneer François uit 1928 gedraaid. En dat proef je!

Wij kiezen heel bewust voor verse hoevemelk en natuurlijke ingrediënten

Gemaakt met hyper verse MMMMmmmmelk!

Bij Cremerie François maken we lekker ambachtelijk ijs. Héél veel ijs. En toch kiezen we er bewust voor om onze melk niet bij een grote melkproducent, maar bij een lokale boer af te nemen. Zo zijn we zeker dat de melk niet “overbehandeld” werd en dat alle natuurlijke smaken behouden blijven.

De rauwe hoevemelk wordt rechtstreeks van de Cleeterboshoeve, een lokale boerderij uit Sint-Niklaas, bij ons geleverd. Sneller en verser kan niet!

 

De verse melk gaan we in eigen huis pasteuriseren. Daar hebben we een eigen melkinrichting en de nodige expertise en vergunningen voor. Jawel, “gepasteuriseerd” ijs, dus ook tijdens je zwangerschap mag je volop van onze heerlijke ijsjes genieten!

Natuurlijke ingrediënten only!

Eerlijk is eerlijk. Met 100% zekerheid bevestigen dat echt AL onze ingrediënten 100% lokaal geteeld zijn kunnen we niet.  Maar dat ons ambachtelijk ijs toch zeker voor een dikke 95% van eigen kweek én gezond is, dat durven we wel zonder blozen bevestigen.

De melk is dat bijvoorbeeld sowieso. De melkkoeien van onze vaste lokale partner, boer Johan, moeten haast geen industriële veevoeders slikken of chemische medicijnen verteren. Ze hebben namelijk heerlijke frisgroene weides om in te grazen. Gelukkig maar, want koeien die zich goed voelen, produceren betere melk. Dat “onze” koeien echt vertroeteld worden op de Cleeterboshoeve, proeven wij elke keer opnieuw wanneer onze verse hoevemelk geleverd wordt. Ook jij kan dat trouwens zelf gaan ontdekken, want je kan de 80 Holstein koeien van boer Johan ook een bezoekje brengen!

We kopen ook zoveel mogelijk vers en lokaal geteeld fruit aan. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor verse aardbeien uit eigen land en verse pistachenootjes uit Bronte in Sicilië. Enkel voor exotische smaken moeten we wel voor diepgevroren producten opteren om optimale versheid en maximale smaak te garanderen, want poeders en chemische smaakversterkers, daar doen we niet aan mee!

Ons ambachtelijk ijs bestaat uit meer dan 80% verse hoevemelk en vers fruit. De rekensom hoe gezond en lekker ons ijs dan wel is, is snel gemaakt.

Wat we met surrogaten, additieven en smaakversterkers aanvangen?

Helemaal niks!
We zijn bijzonder kritisch als we ingrediënten aankopen. Die moeten zo natuurlijk en vers mogelijk zijn. Industriële, chemische of gemanipuleerde producten zal je niet in onze keuken terugvinden. Wel hyper verse aardbeien uit eigen land, heerlijke pistachenootjes uit het zonnige Siciliaanse Bronte enz…

Less is more is ons principe en dat werkt!

Zelfs de meest eenvoudige ingrediënten zijn echte smaakbommen als je ze maar juist teelt en verwerkt. Kunstmatige aroma’s en smaakversterkers? Die hebben we simpelweg niet nodig! Onze producten hebben op zich meer dan genoeg flavour.

Ook de voedingswaarde van ons ambachtelijk ijs valt niet te onderschatten. Elke UHT-behandeling (om de houdbaarheid te verlengen) of micronisering (tegen het stremmen zodat je niet telkens je bus melk moet schudden voor gebruik) betekent een verlies aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Omdat ijs sowieso bevroren wordt, hebben we die behandelingen helemaal niet nodig en kunnen we wel rauwe en onbehandelde melk met een hogere voedingswaarde gebruiken.

Meer nog, doordat onze melk geen UHT-behandeling moet ondergaan, bevat ons ijs niet alleen maximale voedingsstoffen, het is ook gemakkelijker verteerbaar dan de industrieel geproduceerde varianten.

Roomijs, melkijs, de naam doet er niet echt toe, toch?

Eigenlijk zouden we ons ambachtelijk “roomijs” eerder “melkijs” moeten noemen, want het bestaat uit meer dan 80% uit verse hoevemelk, maar what’s in a name? Daarbij, ons ijs is wél verrassend roomzacht en vol van smaak.

Altijd glutenvrij en lactosevrij ijs hebben we ook in huis

Doordat we geen bewaarmiddelen, additieven of surrogaten toevoegen, kunnen we ons ambachtelijk ijs gerust “gezond” noemen. Ben je een echte zoetebek, maar heb je last van allergieën? Geen probleem! Allergenen informatie kunnen we je op eenvoudig verzoek bezorgen.

Wist je trouwens dat het ambachtelijk melkijs van Crèmerie François volledig glutenvij is en dat we ook altijd lactosevrij en suikervrij ijs in huis hebben?

Alle ijsmakers verkopen lucht, de vraag is hoeveel...

Straf hé, dat we gewoon toegeven dat we lucht verkopen? En toch is het net een van onze troeven.

In industriële ijsmachines en vooral de vulmachines is toevoeging van lucht noodzakelijk. Van zodra vloeibaar ijs door het vriesproces vast wordt, zet het volume uit en dat “harde” ijs is moeilijker te verwerken dan “luchtig ijs“. De hoeveelheid lucht zal bovendien ook in grote mate de textuur van het ijs bepalen.

Natuurlijk kost lucht aanzienlijk minder dan volwaardige natuurlijke ingrediënten. Grote ijsfabrieken durven daarom wel eens wat meer lucht toevoegen dan strikt noodzakelijk is. Alleen weegt lucht ook veel minder dan melk en dat valt op. Of had je je nog nooit afgevraagd waarom het aantal kilo’s en het aantal liters zo verschillend zijn? 5 liter ijs die slechts 3,5 kg weegt? Het is helaas geen uitzondering.

Bij Crèmerie François houden we van duidelijke taal, daarom drukken we de massa van onze ijsblokken altijd in liter uit en niet in kilogram. Veel duidelijker toch om in te schatten hoeveel bolletjes je uit 1 ijsblok kan halen, toch?

Ook wij voegen dus lucht toe aan ons ijs, maar wel bewust zo weinig mogelijk. Het absolute strikte minimum en geen centiliter of gram meer! 1 liter ijs weegt bij ons trouwens ongeveer 900 gram.

Veel liefde, veel geduld en een ambachtelijk productieproces

De hoeveelheden ijs die over onze toonbank vliegen, kunnen we onmogelijk volledig met de hand draaien. Dan zouden de tewerkstellingscijfers in Sint-Niklaas ontploffen. We moeten dus wel op professionele ijsmachines vertrouwen.

Die draaien trouwens op volle toeren, maar wel op het minimale toerental. Ijs draaien vergt nu eenmaal tijd en geduld. Alleen zo kunnen de ingrediënten immers hun volledige smakenpallet vrijgeven.

Ook de pasteurisatie van de rauwe melk verzorgen we in eigen huis. Gezien de grote volumes is ook dat best indrukwekkend. In onze state-of-the-art en compleet vergunde melkinrichting kunnen we rauwe hoevemelk helemaal volgens de regels van de kunst en alle geldende normen pasteuriseren en verwerken.

Wat onze ijsmakers verder uitspoken in de keuken?
Best veel! Ze zijn voortdurend aan het proeven en regelen de verhoudingen continu bij. Doordat we verse melk gebruiken die elke dag een beetje anders smaakt, moeten we ons recept regelmatig bijsturen. Al blijven we altijd trouw aan het originele ijs recept van meneer François. Dat gaat al sinds 1928 mee en is nog altijd onze houvast.

Ons harde werk werd in juni 2016 beloond met een officiële erkenning van de Federale Commissie van ambachtslieden. Wij zijn nu 1 van de 2 Belgische ijssalons die zich officieel “ambachtelijk” mogen noemen en daar zijn we best trots op.

Verder zijn we al 3 keer tot “Beste ijssalon van België” uitgeroepen, mochten we ons al “horeca ambassadeur van België” noemen én ook het Unizo Handmade In Belgium Label  pronkt aan de muur.

Kwaliteit en hygiëne? Check!

Geen enkele zaak in de voedingsindustrie is echt gerust als er FAVV-controleurs door de deur stappen. De voedselveiligheid- en hygiënenormen zijn echt belachelijk strikt. Niet alleen de keuken wordt geïnspecteerd, ook de hele papierwinkel wordt onder de loep genomen. Een huzarenwerk…

En toch zijn we elke keer blij als we een aangekondigde of onverwachte controle krijgen. Na elke controle kunnen we onze klanten, jou dus, extra geruststellen. Crèmerie François heeft tot nu toe altijd uitstekende punten gescoord en ook daar zijn we stiekem wel fier op.

Wat denk jij?

Tot daar de verklaringen waarom wij ons ambachtelijk ijs zo lekker en gezond vinden, maar hoe denk jij erover? Uiteindelijk is er maar 1 test die écht telt en dat is de smaaktest. Er zit maar 1 ding op, je zal ons ijs gewoon zelf moeten proeven. Dus tot binnenkort in ons ijssalon?

Share this:

Jaarlijkse vakantie

vanaf maandag 21/10 tot en met donderdag 7/11. 

Op zondag 20/10 sluiten wij de deuren om 19 uur.